Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Με εξαιρετικά καλές προϋποθέσεις και με πρωτόγνωρη μαζικότητα, ξεκίνησε σήμερα η αναστολή πίστωσης των εργαστηριακών Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ανά την Επικράτεια σε 25 περίπου Νομούς.
Σημαντικό σημείο είναι ότι η αναστολή σε όλες αυτές τις περιοχές έχει τεθεί υπό την αιγίδα των αντίστοιχων Ιατρικών Συλλόγων, μερικοί εκ των οποίων, συστήνουν αναστολή συνεργασίας και των κλινικών Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Το πρωϊ, ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος πρωταγωνίστησε για άλλη μία φορά σε πρωϊνή εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού και μοίρασε "τηλεοπτικές επιταγές" με έκφραση απορίας στα μάτια του για τη σύσσωμη αντίδραση των εργαστηριακών Ιατρών που μέχρι την Μ. Πέμπτη πληρώνονται. Εξέφρασε δε την άποψη ότι κακώς οι συνδικαλιστές σπάνε τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ και δεν αφήνουν τους υπαλλήλους να εργαστούν αδιάκοπα ώστε να πληρωθούν οι Ιατροί !!!

Οι δε εργαστηριακοί Ιατροί, έχουν χαθεί σε ένα κυκεώνα λανθασμένων ή ανύπαρκτων κωδικών στο e-ΔΑΠΥ για εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει και δεν θα αποδοθούν ή θα πληρωθούν με μειωμένες τιμές. Το σύστημα είναι εξαιρετικά αργό και πολύπλοκο. Η ύπαρξη των "ορφανών παραπεμπτικών" που εκδόθηκαν το 2011 και εκτελέστηκαν στο 2012, βάσει της εγκυκλίου της παράτασης συμβάσεων της κ. Δρέττας, που τελούν προς το παρόν χωρίς "ανάδοχο", προκαλεί προβλήματα στους συναδέλφους που δεν μπορούν να τις εντάξουν στην υποβολή του 01/2012. Η αποπληρωμή των παραπεμπτικών θα πραγματοποιηθεί με 10% έκπτωση για τζίρο πάνω των 20000 ευρώ και με απόδοση του 90% της δαπάνης ("το κούρεμα του κουρέματος"). Οδηγίες του ΕΟΠΥΥ προς τις αντίστοιχες ΥΠΑΔ δεν έχουν δοθεί...

Η προγραμματισμένη συνάντηση της ΠΟΣΙΠΥ και των συλλόγων των εργαστηριακών Ιατρών μαζί με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιώς με το προεδρείο του ΕΟΠΥΥ (παρόντες κ. Βουδούρης, κ.Σουλιώτης, κ. Νικόλης) και παραγόντων του ΥΥΚΑ (κ. Δημόπουλος) διεξήχθη με φοβερή ένταση και εκνευρισμό.

Για την αποπληρωμή των παλιών δεδουλευμένων δεν υπήρξε καμία ενημέρωση καθώς δεν αφορά τον ΕΟΠΥΥ αλλά ούτε το ΥΥΚΑ, αλλά μόνο το Υπουργείο Οικονομικών. Ορίστηκε ραντεβού την Τετάρτη με τον κ. Σαχινίδη. Θα αρχίσουν ανελέητες διαπραγματεύσεις για το πως θα καταμεριστούν εκείνα τα 1,5 δις που θα παραλάβει ο ΕΟΠΥΥ ??

Για τα δεδουλευμένα του ΕΟΠΥΥ ειπώθηκε ότι θα δοθούν 7 εκ ευρώ για τους κλινικούς Ιατρούς για τους δύο πρώτους μήνες του 2012. Για τους δε εργαστηριακούς ιατρούς ειπώθηκε ότι θα δοθούν 30 εκ. ευρώ για τον 01/2012, ενώ το πρωί ο κ. Λοβέρδος μοίρασε αντίστοιχη "τηλεοπτική επιταγή" 20 εκ ευρώ ?.

Ο προϋπολογισμός για τον ΕΟΠΥΥ για το 2012 όσον αφορά τους εργαστηριακούς Ιατρούς ξεκίνησε από 350 εκ αρχικά, και έφτασε κοντά στα 252 εκ τώρα. Με μία απλή μηνιαία αναγωγή, προκύπτει δαπάνη μηνιαία δαπάνη 21 εκ. ευρώ, που εαν επιμεριστεί στα 4000 περίπου εργαστήρια/διαγνωστικά κέντρα αντιστοιχεί σε 5000 ευρώ μηνιαίως ανά μονάδα?? Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΑΔ το 2011, ξόδεψε 122 εκ για παρακλινικές εξετάσεις εξυπηρετώντας 1,5 εκ. ασφαλισμένους. Για πληθυσμό ασφαλισμένων 9,5 εκ. διατίθεται ποσό 252 εκ ??.


Ερωτηματικά που τίθενται:

1. Πως γίνεται η διαχείρηση της αποπληρωμής των εργαστηριακών ιατρών έναντι των άλλων παρόχων (φαρμακοποιοί, κλινικοί, προμηθευτές νοσοκομείων, φυσιοθεραπευτές, κλπ).
2. Ποια είναι η τηρούμενη αναλογία πληρωμής των διάφορων φορέων; Έχουν τεθεί σαφείς κανόνες αναλογικότητας ώστε να μη λειτουργεί ένας φορέας επιβαρυντικά στις απαιτήσεις των άλλων φορέων;
3. Πως διασφαλίζεται ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από την τρόϊκα ή από τον ΕΟΠΥΥ δεν αλλάζει προορισμό ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες ή από τους τρόπους πίεσης που υφίσταται η ηγεσία του ΥΥΚΑ και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από τους αντίστοιχους φορείς;
4. Πως διασφαλίζεται η ισότιμη κατανομή στις πληρωμές ανάμεσα στα μικρά εργαστήρια (φυσικά πρόσωπα), στα μικρά διαγνωστικά κέντρα ή μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες, ώστε να αποφεύγονται οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού;
5. Τι συνθήκες θα δημιουργηθούν μετεκλογικά ώστε να συνεχιστεί ομαλά η εκτέλεση του πτωχού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ;
6. Υπάρχει εξασφάλιση ότι οι εργαστηριακοί ιατροί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο θνησιγενές ΕΟΠΥΥ χωρίς "άγρια κουρέματα" όταν θα διαπιστωθεί από τους ιθύνοντες ότι δεν θα βγαίνει ο προϋπολογισμός;
7. Υπάρχει ελπίδα ότι η στάση πληρωμών θα αρθεί με ένα μαγικό "ραβδί";
8. Πως θα εξασφαλιστεί η απόδοση των δεδουλευμένων εαν το κράτος κηρύξει επίσημα "χρεοκοπία";

Εδώ "κουρεύονται" ομόλογα, αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, κλπ., και ενώ το πλιάτσικο και το "hair cut" μισθών, συντάξεων κυριαρχούν, ποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν μας αφορούν και ότι δε θα μας αγγίξουν;

Οσοι διατηρούν επιφυλάξεις, όσοι έχουν κρατικοδίαιτο προσανατολισμό και αρνούνται με πεισματικό στρουθοκαμηλισμό να δουν την αλήθεια και την πραγματικότητα, οφείλουν να το ξανασκεφτούν.
Ας μην παρασύρονται από τον ανταγωνισμό με άλλα εργαστήρια ή διαγνωστικά κέντρα και ας συνθέσουν όλα τα κομμάτια του puzzle.

"Ο Τιτανικός που βουλιάζει θα συμπαρασύρει όλους τους επιβάτες του".

--------------------------------------------------------
Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τους άξιους αγωνιστές και αρωγούς αυτής της τεράστιας προσπάθειας, και να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το ΔΣ και τα μέλη του Σ.Ε.Ι.Π.Ι. (Σύνδεσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών) ανά την Επικράτεια, και το ΔΣ του Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Α. (Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Αχαίας) για την άψογη συνεργασία.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους συναγωνιστές από όλες τις ενώσεις (ΠΟΣΙΠΥ, ΠΕΕΒΙ, ΕΕΙΠΠΕΛ), τους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και ατομικά συναδέλφους που ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας και με περισσή αυταπάρνηση, οργάνωσαν τις αντίστοιχες περιοχές τους.


Σας θυμίζω ότι η μάχη τώρα μόλις αρχίζει και ότι πρέπει να επιδείξουμε ενότητα, δύναμη, αποφασιστικότητα και σταθερότητα στις αποφάσεις μας.
Αννα Μαστοράκου
Πυρηνικός Ιατρός
Γραμματέας ΣΕΙΠΙ-Μέλος ΔΣ ΙΣΠ-Μέλος ΔΣ ΠΟΣΙΠΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου